Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
 

FİNİKE'NİN TARİHÇESİ

Finike konum itibariyle, Güney Batı Anadolu'daki Teke Yarımadası yöresinde yer alır. Finike, Fenikeliler tarafından V. Yüzyılda Phanikos adı ile, Aykırıcay Suyu'nun denize döküldüğü yerde kurulmuştur.

Eski çağlarda ve Finike'nin ilk kurulduğu zamanda bu bölge, "Likya" olarak adlandırılırdı. O zamanki Likya; Doğuda Pamfilya, batıda Karya, kuzeyde ise Psidya şeklinde adlandırılan bölgelerle çevriliydi.

Finike, uzun yıllar Likya'nın başkenti olan Limyra'nın tarım ürünlerini ihraç ettiği bir liman görevi görmüş ve bu özelliğiyle Fenikelilerin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Finike adının, Fenikelilerden dolayı verildiği de rivayetler arasındadır. Finike ilçesi ve çevresinde hakim olan ekonomik yapı tarımsal karakterlidir ve varolan ticaret ve sanayi de tarımsal yapıya dayanmaktadır. Yörede en büyük geçim kaynağı narenciyedir.

FİNİKE PORTAKALI'NIN TARİHÇESİ

14. yy’dan 20.yy’ın başlarına kadar Finike ovasında pamuk ziraatı yapılmaktaydı. Bu tarihten sonra 1900’lü yılların başlarında ilk narenciye ağacı, Rodos adasından Finike’ye getirilmiştir. 1940’lı yıllarda ilk Washington Navel cinsi Finike bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu tarihten sonra narenciye üretimi Finike’de hızla artmıştır.

FİNİKE PORTAKALI'NIN ÖZELLİĞİ

Finike ovası; mükemmel mikro kliması, alüvyon toprak yapısı ve harika su kaynakları nedeni ile dünyanın en kaliteli narenciye ürünlerinin yetiştirildiği en verimli tarım ovalarından biridir. Finike’nin doğu, batı ve kuzey cepheleri dağlarla çevrilidir. Güneyi, deniz güney rüzgârlarına açıktır. Bu nedenden ötürü rutubet oranı narenciye için gerekli olan seviyededir ve yıllık ortalama %85 gibi yüksek bir nem oranına sahiptir.

Finike Portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesi ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. Asidite dengesinin optimum olması meyvenin posa miktarının minimum olmasını ve ağızda yerken erimesini sağlamaktadır. İçerdiği su oranı yüksektir. Tüketimi mideyi rahatsız etmez. Brix oranının ideal olması portakalın tatlı ve aromalı olmasını sağlamaktadır. Bütün bu özelliklerinin yanısıra, butik üretim yapısı (Türkiye’deki toplam portakal üretiminin sadece %10’u), Finike Portakalı’nı diğerlerinden farklı ve ayrıcalıklı kılmaktadır.

COĞRAFİ İŞARETİ

Coğrafi işaret; "belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaret"dir.

Coğrafi işaret tescilinin amacı, coğrafi kaynak gösteren ürünlerin adlarının koruma altına alınmasını ve belirli bir kalitenin işareti olarak kullanılmasını sağlamaktır.

GERÇEK FİNİKE PORTAKALI

2008 yılında Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği bünyesinde gerçekleştirilen başvuruda "Finike Portakalı" Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir.

Pazarlarda ve marketlerde satılan birçok portakal Finike Portakalı olarak satılmaktadır. Fakat Finike bölgesinde sınırlı miktarda üretim yapılmaktadır. Tüketicinin satın aldığı portakalın, satın alım sürecinde gerçekten Finike Portakalı olup olmadığı anlaması zor olabilir. Portakalbahcem.com’dan satın alacağınız bütün meyveler Finike bölgesinde yetişmektedir. Portakallarımız Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen üretim bölgesine aittir ve %100 Finike Portakalı'dır.